perjantai 12. kesäkuuta 2015

ICE, RICE, PRICE vai POLICE

Pitimäni kirjoittaa tähän väliin jotakin jänteistä ja sen jälkeen selkäkivusta, mutta vastaanotolleni asteli sellainen tapaus, että päätinkin ottaa aiheekseni kuormittamisen, vamman tai kivun yhteydessä.

Alkuperäinen ensihoito vammallehan on KKK (Kylmä, Koho, Kompressio) eli ICE (Ice, Compression, Elevation), sittemmin siitä tuli erilaisisia variaatioita RICE (Rest, Ice...) tai PRICE (Protect, Rest, Ice...) tai suomalaisittain KKKK (Kylmä, Koho, Kompressio, Kevennys). Jään käytöstäkin on monia mielipiteitä, ristiriitaisia tutkimuksia ja kaikki fysioterapeutit nyt ovat siitä oman käsityksensä todennäköisesti muodostaneet. Kuitenkaan absoluuttista oikeaa ja väärää ratkaisua jään, kohon, kompression käytöstä ei tämän hetken tutkimuksen valossa ole.

Asiaan... Tämän tekstin on tarkoitus käsitellä käsitettä "Optimal Loading", eli vamman yhteydessä POLICE (Protect, Optimal loading, Ice, Compression, Elevation). Kuinka useasti lääkärit (tai fysioterapeutit) vamman yhteydessä kehoittavat asiakasta lepäämään, lopettamaan juoksun, uinnin, naruhyppelyn, golfin tai minkä ikinä mitä asiakas rakastaa eniten? Pahimmillaan vielä kerrotaan että kuormittaminen pahentaa kipua. Itse olen sitä mieltä, että tässä lääkärit tai fysioterapeutit valitsevat laiskuuttaan helpoimman tien ja asiakas on täysin toisarvoisessa asemassa.

Joo, myönnetään, joskus pahemman trauman yhteydessä lepo voi olla oikea ratkaisu lyhyen aikaa, mutta paino sanalla lyhyen aikaa. Pidemmällä levolla aiheutamme muutoksia kudoksen muotoon ja rakenteeseen, pahimmillaan aiheutamme kroonisia kipuja. Meidän täytyy alkaa käyttää kroppaamme paljon aikaisemmin, kun vielä joitakin vuosia sitten luultiin. Sitten siihen lausuntoon, miksi muutin mieltäni mistä kirjoitan:



SIIS MISSÄ ON IKINÄ SANOTTU, ETTÄ NILKAN VENÄHDYSVAMMA PARANEE 4 VIIKON IMMOBILISAATIOLLA?!Toivottavasti ei ainakaan suomalaisessa lääkiksessä.

Tämä nimenomainen Case on erittäin surullinen esimerkki, miten pieleen nilkkavamman kuntoutus voi mennä. Asiakas tulee vastaanotolle vuoden, kolme lääkäriä ja yhtä leikkausta myöhemmin. Varovaisesti arvioin nilkan nyrjähdysvamman kustannukset vakuutusyhtiölle noin 40 000 euroon tähän asti. Suurin kärsijä on tietenkin ollut asiakas itse.

Ei tainnut tälle kyseiselle lääkärille olla tuttu Prof. Karim Khanin teoria Mechanotransductiosta. Kyseessä on mielestäni yksi tärkeimmistä yleispätevistä teorioista fysioterapian alalla, ja jokaisen fysioterapeutin olisi siihen syytä tutustua. Mutta koska lukijat ovat varmasti osin muilta aloilta, niin en ala sitä tässä nyt sen tarkemmin avaamaan. Ydinasia on kuitenkin, että Karim Khan toteaa liikkeen stimuloivan kudoksen paranemisprosessia, kun taas lepo kääntää prosessin pois päältä. Eli sopiva harjoite tai harjoitusohjelma toimii moottorina, joka saa solutasolla elimistön toimimaan ja korjaamaan itsensä.

C.M. Bleakley toi 2012 BJSM julkaisussaan
esille termin POLICE, jossa sanotaan aikaisen kuormittamisen johtavan aikaiseen paranemiseen. Jokainen kuntoutus on kuitenkin erilainen, ja kuormittamisen tulee perustua tarpeeseen. Suurin juju, tässä kuitenkin on mikä on "optimaalinen", tuskin akuutilla pahalla nilkan nyrjähdykselläkään kannattaa lähteä maratoonia juoksemaan. Epästabiilit murtumat, totaalirepeämät jänteessä jne. lienevät sellaisia, missä optimaalinen tarkoittaa EI KUORMITUSTA, mutta suurinta osaa vammoista voidaan kuormittaa. Kuormittamisen pitäisi tapahtua fysioterapeutin tai asiaatuntevan lääkärin ohjeistuksen mukaan. Kipu on kuitenkin paras indikaattori, siinä vaiheessa kun esimerkiksi kävellessä alkaa kipua tulemaan, on varmaan syytä rauhoittaa hieman tahtia - mitään vahinkoa ei ole ehtinyt tapahtua! Jos olet epävarma, onko jonkun jutun tekeminen ok, se on syytä tarkistuttaa terveydenhuollon ammattilaisella.

Eli oma mielipiteeni on käytät tai et käytä KKK:ta (osin ristiriitaisen tutkimustiedon takia), niin vamma alueen kuormittaminen on kuitenkin avainasemassa.

Eli seuraavan kerran, kun sinulle, läheisellesi tai asiakkaallesi on tullut ohje olla kuormittamatta vamma-aluetta ollenkaan, on syytä esittää vahva kyseenalaistaminen tälle väittämälle. Pyydä perusteluja kiellon antaneelta taholta, ja jos ne eivät ole riittävän vakuuttavia, tiedät että sinun syytä kysyä joltakin, joka tietää paremmin.


Hyvää viikonloppua!

-Jussi Kurronen

Niin, ja niissä tutkimuksissakin missä tutkitaan aikaisen mobilisaation vs. immobilisaation vaikutuksia nilkan paranemiseen immobilisaatio aika on noin viikon. (ja silti mobilisaatio on järkevämpi vaihtoehto)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti